sandal logo

Η πόλη σήμερα με μια ματιά

banner-kolonakia

Ημερολόγιο & Επίκαιρα

Ιανουάριος 2023
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5

ellas 2021 short

banner ot 867g

Επιλεγμένες Ανακοινώσεις

23-01-2023
Με εντατικούς ρυθμούς τα έργα ανακατασκευής της Νικηταρά

Υπογειοποιείται το δίκτυο και απομακρύνονται στύλοι του ΔΕΔΔΗΕ στη Νικηταρά

 • Στο πλαίσιο των έργων του Δήμου Λαρισαίων για την ανακατασκευής της
 • Κατασκευάζεται νέος αγωγός ομβρίων
 • Κλαδεύονται δένδρα στο τμήμα του δρόμου που είναι κλειστό στην κυκλοφορία

Συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς από τον Δήμο Λαρισαίων οι εργασίες ανακατασκευής της οδού Νικηταρά στα πλαίσια του έργου “Ανακατασκευή οδών Κύπρου, Νικηταρά, Αυξεντίου, 23ης Οκτωβρίου, Βενιζέλου”.


Σήμερα ολοκληρώνονται οι εργασίες καθαίρεσης των πεζοδρομίων στο τμήμα από την οδό Ογλ έως τις οδούς Λ. Κατσώνη-Αγ. Μαρίνης και θα ακολουθήσουν οι πρόδρομες εργασίες για την κατασκευή του ποδηλατόδρομου από την αριστερή πλευρά κατά τη φορά κίνησης των οχημάτων (κατασκευή νέου αγωγού ομβρίων υδάτων, τακτοποίηση υδροροών, νέο δίκτυο οδοφωτισμού κλπ).


Ταυτόχρονα συνεργεία της Διεύθυνσης Πρασίνου πραγματοποιούν εργασίες κλαδέματος των δέντρων στο τμήμα που είναι κλειστό στην κυκλοφορία. Οι εργασίες αυτές θα επαναλαμβάνονται σε κάθε τμήμα του έργου ανάλογα με την πρόοδο των εργασιών.

Παράλληλα με τις εργασίες που εκτελούνται από το Δήμο Λαρισαίων, τις επόμενες ημέρες συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ θα ολοκληρώσουν τις εργασίες υπογειοποίησης των δικτύων και θα προβούν σε αποξήλωση των στύλων του ΔΕΔΔΗΕ στο τμήμα που είναι κλειστό στην κυκλοφορία. Και αυτές οι εργασίες αυτές θα επαναλαμβάνονται σε κάθε τμήμα του έργου ανάλογα με την πρόοδο των εργασιών.

09-01-2023
Ξεκινούν οι εγγραφές στις Σχολές Γονέων του Δήμου Λαρισαίων

Μετά την ολοκλήρωση του τελευταίου κύκλου του προγράμματος ΣΧΟΛΕΣ ΓΟΝΕΩΝ του Πανεπιστημίου των Πολιτών του Δήμου Λαρισαίων, ανακοινώνεται η έναρξη νέου διαδικτυακού και δια ζώσης κύκλου συναντήσεων.

Οι ομάδες γονέων απευθύνονται σε γονείς παιδιών προσχολικής και σχολικής ηλικίας και έχουν σκοπό να υποστηρίξουν και να ενδυναμώσουν τους γονείς στο σύνθετο ρόλο της ανατροφής των παιδιών τους. Το πρόγραμμα είναι δωρεάν και περιλαμβάνει 6 συναντήσεις διάρκειας δυο ωρών κατά τις οποίες αναπτύσσονται θέματα όπως η επικοινωνία στην οικογένεια, τα όρια στα παιδιά, η ενίσχυση αυτοεκτίμησης-αυτοπεποίθησης και ο ρόλος των συναισθημάτων.

Οι συναντήσεις έχουν βιωματικό χαρακτήρα με έμφαση στον ανοιχτό διάλογο και το μοίρασμα εμπειριών. Παρότι η κάθε συνάντηση έχει διαφορετική θεματολογία, αποτελεί μέρος μιας ενιαίας διεργασίας η οποία προϋποθέτει τη συνεπή συμμετοχή των γονέων.

Ο νέος κύκλος του προγράμματος αναμένεται να ξεκινήσει εντός του Ιανουαρίου 2023.

Οι αιτήσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά στον ακόλουθο σύνδεσμο (google forms):
https://docs.google.com/forms/d/1PmTWpp5hmq7BaZLcCYA73VQKxX_ZVdjguA0Xm6jaJ6g/edit

Το πρόγραμμα εντάσσεται στις δράσεις του Πανεπιστημίου των Πολιτών Λάρισας και υλοποιείται για 6η συνεχή χρονιά σε συνεργασία με δομές και υπηρεσίες ψυχικής υγείας και εκπαίδευσης της πόλης: Διεύθυνση Κοινωνικής Πολιτικής & Πρόνοιας Δήμου Λαρισαίων, Κέντρο Ψυχικής Υγείας Λάρισας, Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας, ΚΕΘΕΑ ΕΞΟΔΟΣ, Κέντρο Πρόληψης Ν. Λάρισας “Ορφέας”, Κοινωνική Υπηρεσία του Γ.Ν. Λάρισας, Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας, Σύλλογο Κοινωνιολόγων Λάρισας και Σύλλογο Κοινωνικών Λειτουργών Λάρισας. Την επιστημονική ευθύνη του προγράμματος έχει η κ. Κυρίτση Ιωάννα - M.med.sc. Κοινωνικής Ψυχιατρικής-Παιδοψυχιατρικής, Ψυχοθεραπεύτρια ενώ το συντονισμό έχει το Τμήμα Δια Βίου Μάθησης της Διεύθυνσης Παιδείας.

Πληροφορίες: Τμήμα Δια Βίου Μάθησης Δ. Λαρισαίων – 2410680249, 2410680250
email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Facebook: Larissa Learning City - Η Πόλη που Μαθαίνει

09-12-2022
Δήμος Λαρισαίων: Ψηφιακός προγραμματισμός ραντεβού με υπηρεσίες, με φυσική παρουσία ή τηλεδιάσκεψη

Από την Παρασκευή 09/12/2022 είναι διαθέσιμη η νέα ψηφιακή υπηρεσία «myDimos.Live.gov.gr» της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr-ΕΨΠ) μέσω της οποίας οι πολίτες μπορούν να προγραμματίζουν, ψηφιακά, ραντεβού με τηλεδιάσκεψη ή φυσική παρουσία στον Δήμο Λαρισαίων.

Το περιβάλλον διεπαφής  διαμορφώθηκε, σε συνεργασία του Τμήματος Υποστήριξης Μηχανογραφικών Εφαρμογών της Διεύθυνσης Επιχειρησιακού και Ψηφιακού Σχεδιασμού του Δήμου με τα στελέχη της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με βάση τις επιχειρησιακές απαιτήσεις του Δήμου Λαρισαίων.

Οι υπηρεσίες για τις οποίες ο πολίτης εισερχόμενος στην πλατφόρμα, έχει τη δυνατότητα, μέσω των κωδικών Taxisnet, να προγραμματίζει ραντεβού είναι:

1. Διοικητικές (Ληξιαρχείο – Δημοτολόγιο)

 • Ραντεβού για αίτηση για σύμφωνο συμβίωσης (Φυσική Παρουσία)
 • Ραντεβού για αίτηση μεταδημότευσης (Φυσική Παρουσία)

2. Οικονομικές (Έσοδα)

 • Ραντεβού για αίτηση-δήλωση ΜΗ ηλεκτροδοτούμενου ακινήτου (Φυσική Παρουσία-Τηλεδιάσκεψη)
 • Ραντεβού για αίτηση αλλαγής συντελεστή χρήσης ακινήτου (ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ/ΟΙΚΙΑΚΟΣ) (Φυσική Παρουσία-Τηλεδιάσκεψη)
 • Ραντεβού για αίτηση για βεβαίωση περί μη οφειλής ΤΑΠ οικοπέδου (Φυσική Παρουσία-Τηλεδιάσκεψη)
 • Ραντεβού για αίτηση για βεβαίωση περί μη οφειλής ΤΑΠ κτίσματος (Φυσική Παρουσία-Τηλεδιάσκεψη)
 • Ραντεβού για αίτηση για διαχωρισμό παροχών (Φυσική Παρουσία-Τηλεδιάσκεψη)
 • Ραντεβού για αίτηση διόρθωσης τετραγωνικών μέτρων ακινήτων (Φυσική Παρουσία-Τηλεδιάσκεψη)
 • Ραντεβού για αίτηση για ηλεκτροδότηση εργοταξιακής παροχής (Φυσική Παρουσία-Τηλεδιάσκεψη)
 • Ραντεβού για αίτηση για ηλεκτροδότηση κοινοχρήστου (Φυσική Παρουσία-Τηλεδιάσκεψη)
 • Ραντεβού για αίτηση για νέα παροχή (Φυσική Παρουσία-Τηλεδιάσκεψη)
 • Ραντεβού για αίτηση για συνένωση παροχών (Φυσική Παρουσία-Τηλεδιάσκεψη)
 • Ραντεβού για αίτηση για ηλεκτροδότηση φωτοβολταϊκού (Φυσική Παρουσία-Τηλεδιάσκεψη)

Ο πολίτης μπορεί να προσεγγίσει την υπηρεσία:

 • Από τη διεύθυνση https://mydimos.live.gov.gr/
 • Από το site του Δήμου Λαρισαίων (https://larissa.gov.gr)
 • Από την Ενιαία Ψηφιακή Πύλη (gov.gr), στην κατηγορία Πολίτης και Καθημερινότητα - Εξ αποστάσεως εξυπηρέτηση πολιτών – Εξυπηρέτηση με τηλεδιάσκεψη από το Δήμο σας.

Άμεση μελλοντική στόχευση είναι η επέκταση των ψηφιακών ραντεβού σε όλες τις οργανωτικές μονάδες του Δήμου μας που έχουν συναλλαγή με πολίτη ή επιχείρηση, με μόνιμη μέριμνά μας, την περαιτέρω αύξηση και βελτίωση ψηφιακών υπηρεσιών υψηλής ποιότητας προς τους πολίτες.

21-11-2022
Η Λάρισα πρωταθλήτρια πόλη σε αριθμό συμμετεχόντων και προγραμμάτων Γενικής Εκπαίδευσης Ενηλίκων από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης

Με ιδιαίτερα αυξημένη συμμετοχή των πολιτών συνεχίζεται η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων για τα προγράμματα Γενικής Εκπαίδευσης Ενηλίκων που υλοποιεί ο Δήμος Λαρισαίων μέσω της Διεύθυνσης Παιδείας, το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων (διά της Γενικής Γραμματείας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Διά Βίου Μάθησης) και το Ίδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης.

Οι αιτήσεις συμμετοχής των πολιτών ξεπέρασαν έως σήμερα τις 1500 ενώ συνεχίζεται η διαδικασία συμμετοχής των ενδιαφερομένων.

Να σημειωθεί ότι βρίσκονται σε εξέλιξη 8 τμήματα στα ακόλουθα θεματικά αντικείμενα: «Ιταλικά για Τουρισμό», «Κοπτική-Ραπτική», «Βασικά Γερμανικά Α1», «Βασικά Γαλλικά Α1», «Ηλεκτρονικά Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης», «Τοπικοί Παραδοσιακοί Χοροί», «Σύγχρονες Τραπεζικές Συναλλαγές», « Εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής», έχουν ολοκληρωθεί 4 τμήματα «Αγωγή Υγείας-Πρώτες Βοήθειες», «Κοπτική-Ραπτική», «Άθληση στην Τρίτη Ηλικία», «Διαμόρφωση και Διακόσμηση Εσωτερικών Χώρων», ενώ προγραμματίζονται 7 τμήματα «Ηλεκτρονική Επιχειρηματικότητα», «Βασικά Γαλλικά Α2», «Διαχείριση Εργασιακού Άγχους», «Εκπαίδευση Μεταναστών», «Εργαστήρι Ψηφιδωτού», «Εικαστικό Εργαστήρι» & «Αγωγή Υγείας-Πρώτες Βοήθειες».

Επίσκεψη στα ιδιαίτερα δημοφιλή τμήματα της δημιουργικής γραφής και της κοπτικής-ραπτικής με εκπαιδευτές τους κ.κ. Καππέ Αντωνία και Καρανάσιο Χρήστο πραγματοποίησαν ο Αντιδήμαρχος Διοίκησης, Παιδείας & Διά Βίου Μάθησης κ. Δημήτρης Δεληγιάννης και η Διευθύντρια Παιδείας κα. Σταυρούλα Μπαξεβάνου, οι οποίοι μίλησαν με εκπαιδευτές και εκπαιδευόμενους τονίζοντας ότι η μάθηση είναι μια διαδικασία που δε σταματά ποτέ και ότι ο Δήμος Λαρισαίων θα συνεχίζει να δημιουργεί ευκαιρίες μάθησης για όλους.Τα τμήματα ενηλίκων λειτουργούν πρωινές ή/και απογευματινές ώρες είτε στο Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Λαρισαίων είτε διαδικτυακά. Σύντομα θα λειτουργήσουν προγράμματα σε σχολικά συγκροτήματα τόσο στο κέντρο της πόλης όσο και σε κατά τόπους γειτονιές, ενταγμένα στη λογική του προγράμματος «Ανοιχτά Σχολεία».

Η Λάρισα ως «Πόλη που Μαθαίνει» υποστηρίζει, ενισχύει και προάγει κάθε διαδικασία τυπικής και άτυπης μορφής μάθησης καθώς τα τελευταία 6 χρόνια έχει επενδύσει σε δράσεις εκπαίδευσης, επιμόρφωσης και δημιουργικής απασχόλησης του ελεύθερου χρόνου για τα παιδιά της πόλης, τους γονείς, τους εργαζόμενους, τα άτομα 3ης ηλικίας, τους ανέργους και άλλες ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, σε συνεργασία τόσο με Ινστιτούτα και Φορείς, όσο και με δημόσιους και ιδιωτικούς οργανισμούς της πόλης.

Τα προσφερόμενα προγράμματα μπορούν να παρακολουθήσουν ενήλικες, ανεξαρτήτως χώρας καταγωγής, ηλικίας και μόρφωσης.

Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση».

Οι αιτήσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά στον παρακάτω σύνδεσμο, όπου μπορείτε να δείτε και τα προσφερόμενα προγράμματα:
https://docs.google.com/forms/d/15QXVNSLhbquS0GR0Fmz499ZmNTqX4pj-tU30_0diE0M/edit

Όσοι δεν έχουν την δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής ή/και για περισσότερες πληροφορίες μπορούν να απευθύνονται στο Κέντρο Δια Βίου Μάθησης (Τμήμα Δια Βίου Μάθησης της Διεύθυνσης Παιδείας) και ώρες 08:00 – 14:00:
Τηλ.: 2410680249, 2410680250, 2410680251
Ταχ. Διεύθυνση: Ρούσβελτ & Οικονόμου Εξ Οικονόμων 8Α, 3ος όροφος
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Τηρείται σειρά προτεραιότητας.

28-04-2022
Τμήμα Εσόδων-Έκδοση Βεβαίωσης ΤΑΠ για μεταβιβάσεις ακινήτων με κατάθεση εγγύησης – Αρθ.76 Ν.4921/2022

Σε εφαρμογή των διατάξεων του αρθ.76 του Ν4921/2022, εναλλακτικά του ισχύοντος τρόπου έκδοσης Βεβαίωσης ΤΑΠ από το Τμήμα Εσόδων, αν το επιθυμεί ο μεταβιβάζων ή ο αποκτών ενός ακινήτου εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Λαρισαίων, έχει τη δυνατότητα να καταβάλει στον Δήμο, ως εγγύηση μέχρι την εκκαθάριση της οφειλής, ποσό που αντιστοιχεί σε ποσοστό τρία τοις χιλίοις (3º/ºº) επί του τιμήματος της πώλησης ή της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου σε κάθε άλλη περίπτωση μεταβίβασης.

Ο μεταβιβάζων υποχρεούται να υποβάλει στην ψηφιακή πλατφόρμα του Δήμου Λαρισαίων αίτηση με τα στοιχεία του καθώς και με τα στοιχεία του μεταβιβαζόμενου ακινήτου, ώστε να αποδοθεί το παραπάνω ποσό σε τραπεζικό λογαριασμό του Δήμου, μέσω άμεσης έκδοσης ταυτότητας πληρωμής και στη συνέχεια να προχωρήσει η διαδικασία εκκαθάρισης της οφειλής.

Αίτηση για βεβαίωση περί μη οφειλής ΤΑΠ οικοπέδου (εγγύηση 3%ο-Ν. 4921/2022)

Αίτηση για βεβαίωση περί μη οφειλής ΤΑΠ κτίσματος (εγγύηση 3%ο-Ν. 4921/2022)

banner mydimoslive 2

banner thyrides 2

Webp.net gifmaker 1

platforma eisodos neo

Πρόσφατα Νέα - Ανακοινώσεις

27-01-2023
Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Πέμπτη 02/02/2023, ώρα 20:00

Για το κείμενο της πρόσκλησης, πατήστε ΕΔΩ

27-01-2023
Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου (ΕΙΔΙΚΗ) Πέμπτη 02/02/2023, ώρα 19:00

Για το κείμενο της πρόσκλησης, πατήστε ΕΔΩ

27-01-2023
Συνεδρίαση Οικονομικής Επιτροπής (ΔΙΑ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗΣ) Πέμπτη 02/02/2023, ώρα 13:00

Για το κείμενο της πρόσκλησης, πατήστε ΕΔΩ

27-01-2023
Διεύθυνση Αμαξοστασίου - Κατάθεση προσφορών ανταλλακτικών

Για το κείμενο της πρόσκλησης, πατήστε ΕΔΩ

26-01-2023
Πίνακας αξιολογικής κατάταξης υποψηφίων για την πρόσληψη ενός δικηγόρου με σχέση έμμισθης εντολής στο Δήμο Λαρισαίων

Για να δείτε τον πίνακα, πατήστε ΕΔΩ.

26-01-2023
Διεύθυνση Αμαξοστασίου - Κατάθεση προσφορών ανταλλακτικών

Για το κείμενο της πρόσκλησης, πατήστε ΕΔΩ

26-01-2023
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΕΣΟΔΩΝ ΕΞΟΔΩΝ ΔΗΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2022 ΑΠΟ 01/01/2022 ΕΩΣ 31/12/2022 (Ν 4305/2014 ΑΡΘΡΟ 15)

Ο Δήμος Λαρισαίων έχει την υποχρέωση σύμφωνα με το Ν 3852/2010 ΑΡΘΡΟ 266 ΠΑΡ 6 να δημοσιεύει στην ιστοσελίδα του Δήμου στοιχεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού.

Για να δείτε το αρχείο, πατήστε ΕΔΩ

26-01-2023
Ενημερωτικό υλικό με οδηγίες προστασίας των πολιτών από φαινόμενα χιονοπτώσεων-παγετού

Το Αυτοτελές Τμήμα Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Λαρισαίων ενημερώνει τους πολίτες για θέματα προστασίας από χιονοπτώσεις, παγετό και για ταξίδια το χειμώνα.

Βρείτε επιπλέον ενημερωτικό υλικό στη σελίδα του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Χιονοπτώσεις

Παγετός

Ταξιδεύω το χειμώνα

25-01-2023
Διεύθυνση Αμαξοστασίου - Κατάθεση προσφορών ανταλλακτικών

Για το κείμενο της πρόσκλησης, πατήστε ΕΔΩ

25-01-2023
“Η μνήμη και η πόλις 40+1 δημόσιες ιστορίες” στη Λογοτεχνική Γωνία

Το βιβλίο του Χάρη Αθανασιάδη “Η μνήμη και η πόλις 40+1 δημόσιες ιστορίες” παρουσιάζεται την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2023 στις 19:00 στη Λογοτεχνική Γωνία (Γαληνού & Φαρμακίδου).

Την εκδήλωση διοργανώνουν η Αντιδημαρχία Πολιτισμού & Επιστημών Δήμου Λαρισαίων, ο Σύνδεσμος Φιλολόγων ν. Λάρισας, το περιοδικό Θράκα, το βιβλιοπωλείο Καλτσάς και οι εκδόσεις Ασίνη.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν, η Ελένη Αναστασοπούλου – συγγραφέας και ο Τάσος Μάτος – φιλόλογος – συντονιστής εκπαιδευτικού έργου. Συντονίζει και σχολιάζει ο δημοσιογράφος Γιάννης Σιούλας.

Το βιβλίο
Οι 40+1 ιστορίες του βιβλίου είναι όπως ο υπότιτλος τις ορίζει: δημόσιες. Όχι μόνο διότι θέλουν να είναι εύληπτες και ελκυστικές, έτσι που ν' απευθύνονται σε ένα ευρύ κοινό, μα επίσης διότι αναμετριούνται με τις συλλογικές μας μνήμες όπως αυτές διαχέονται στη δημόσια σφαίρα:

Ποια από τα ίχνη του παρελθόντος αναδείχθηκαν σε σύμβολα, ποια ανασύρουμε από τη σκόνη του χρόνου (και ποιοι τα ανασύρουμε), ποια αφέθηκαν οριστικά στη λήθη και γιατί;

Τι γίνεται με τις δύσκολες, τις επώδυνες, τις διαιρεμένες και διαιρετικές μνήμες; Πώς εξηγείται η αντοχή τους και πώς επηρεάζουν τις ζωές και τους προσανατολισμούς μας;

Οι δημόσιες ιστορίες θέλουν να φωτίσουν την ηχώ των περασμένων, μα όχι αποστασιοποιημένα, με τον τρόπο του ιατροδικαστή, όχι σίγουρα ψυχρά, αλλά ασφαλώς ψύχραιμα και κάποτε ίσως θερμά, με τον τρόπο του πολίτη.

Προπαντός με συνείδηση των διακυβεύσεων του παρόντος - οι ιστορίες είναι δημόσιες διότι αναλύουν τις μνημονικές συγκρούσεις μετέχοντας ταυτόχρονο σε αυτές. (στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Ο συγγραφέας
Ο Χάρης Αθανασιάδης είναι καθηγητής Δημόσιας Ιστορίας στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Εργάστηκε επίσης στο Τμήμα Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (2005-2021) και στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης (2002-2004), ενώ συνεργάστηκε με το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ (2001) και το Πανεπιστήμιο της Κύπρου (2009, 2012).

Παράλληλα, διευθύνει το μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Δημόσια Ιστορία» του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (2017 και εξής) και μετέχει στο Επιστημονικό Συμβούλιο του ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ (2012 και εξής).

Οι δημοσιεύσεις, το ερευνητικό έργο και η δημόσια παρουσία του επικεντρώνονται στη Δημόσια Ιστορία, την Ιστορία της Εκπαίδευσης και την Ιστορία του Εργατικού Κινήματος.

25-01-2023
Αιτήσεις για τη ΣΟΧ1/2023 Ανακοίνωση για την πρόσληψη 4 ατόμων στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Κέντρα Κοινότητας

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΟΧ1/2023 (ΑΔΑ: Ψ1Ι5ΩΛΞ-3ΔΘ) πρόσληψης προσωπικού με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου συνολικά 4 ατόμων, ένα για κάθε μία από τις εξής ειδικότητες: ΠΕ ή ΤΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ, ΠΕ ΨΥΧΟΛΟΓΩΝ, ΠΕ Εκπαιδευτικών με ειδικότητα ΠΕ Φιλολόγων, (ΠΕ Ελληνικής Φιλολογίας) και ΠΕ /ΤΕ Διοίκησης Επιχειρήσεων για διάστημα από την υπογραφή της σύμβασης έως τη λήξη του υποέργου 30-10-2023, με δυνατότητα ανανέωσης ή παράτασης σε περίπτωση συνέχισης του υποέργου.

Η ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων ξεκινά από 26/01/2023 και λήγει 06/02/2023.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΟΧ1/2023
ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗΣ ΣΟΧ1/2023
ΑΙΤΗΣΗ ΕΝΤΥΠΟ ΣΟΧ12 (σε μορφή .doc - σε μορφή .pdf)
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΩΝ Συμβάσεων Εργασίας Ορισμένου Χρόνου (ΣΟΧ) για τις συγχρηματοδοτούμενες δράσεις “Δομές Παροχής Βασικών Αγαθών, Κέντρα Κοινότητας, Δομές Αστέγων” με σήμανση έκδοσης «4-8-2021»,
ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (Α1) Απόδειξης Χειρισμού Η/Υ με σήμανση έκδοσης «29-11-2022»,
ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (Α2) Απόδειξης Γλωσσομάθειας με σήμανση έκδοσης «23-11-2022»

23-01-2023
Στη Λάρισα στελέχη της Παγκόσμιας Τράπεζας για τη βιώσιμη ανάπτυξη της πόλης
 • Είχαν συνάντηση με τον δήμαρχο Απ. Καλογιάννη και στελέχη του Δήμου
 • Θα πραγματοποιήσουν συναντήσεις με τοπικούς φορείς και αυτοψίες σε έργα

Στη Λάρισα βρίσκονται από σήμερα και για τρεις ημέρες στελέχη της Παγκόσμιας Τράπεζας (World Bank) για συναντήσεις και συζητήσεις με τη δημοτική αρχή του Δήμου Λαρισαίων και φορείς για ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη βιώσιμη ανάπτυξη της πόλης της Λάρισας.

Σκοπός της παρουσίας των στελεχών και εμπειρογνωμόνων της Παγκόσμιας Τράπεζας στην πρωτεύουσα της Θεσσαλίας είναι η υποστήριξη της προσπάθειας της πόλης μέσω τεχνικής βοήθειας, για ενίσχυση των πολιτικών για βιώσιμη ανάπτυξη, με την παροχή τεχνογνωσίας και υιοθέτησης καλών πρακτικών από το διεθνές περιβάλλον.


Σήμερα το πρωί στο Δημαρχείο πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση του κλιμακίου της Παγκόσμιας Τράπεζας, με τη συμμετοχή του δημάρχου Λαρισαίων Απόστολου Καλογιάννη, αντιδημάρχων, του γενικού γραμματέα του Δήμου Γ. Οικονομίδη κι υπηρεσιακών στελεχών του Δήμου Λαρισαίων.

Το πρόγραμμα της παρουσίας του κλιμακίου της Παγκόσμιας Τράπεζας στη Λάρισα, περιλαμβάνει συναντήσεις με φορείς, αυτοψίες σε έργα κι θα ολοκληρωθεί με νέα συνάντηση με τον δήμαρχο και στελέχη της δημοτικής αρχής.Το κλιμάκιο των στελεχών της Παγκόσμιας Τράπεζας απαρτίζουν οι εξής:
Nikos Schmidt - Program Coordinator for Greece
Yondela Silimela - Senior Urban Specialist
Damaris Lois Bangea - Policy Analyst
Μαρία Σιτζόγλου - Consultant

23-01-2023
Πρόσκοποι από το Αγρίνιο και τα Ιωάννινα στο ΜΕΑΛ

Οι Κοινότητες Ανιχνευτών, τα Προσκοπικά Δίκτυα των συστημάτων Αγρινίου και Ιωαννίνων, πραγματοποίησαν χειμερινή εκδρομή στη Λάρισα.

Επισκεπτόμενοι τα αξιοθέατα, γνωρίζοντας την πόλη, μεταξύ άλλων, έκαναν μία στάση για ξενάγηση στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης.

Τα μέλη των Προσκοπικών δικτύων, εντυπωσιάστηκαν από την ιστορία του κτηρίου του Μουσείου, λαμβάνοντας σημαντικές πληροφορίες για την περίοδο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και της Εθνικής Αντίστασης, έχοντας την ευκαιρία παράλληλα να περιεργαστούν τα μοναδικά αντικείμενα της εποχής, που μαρτυρούν τις δυσκολίες και τις κακουχίες με τις οποίες ήρθαν αντιμέτωποι οι πατριώτες/-ισσες, κατά τη διάρκεια των μαχών εναντίων των ξένων εισβολέων.

Η επίσκεψη αποσκοπούσε στην αναζήτηση αρχειακού υλικού για έρευνα σχετικά με την ιστορία του προσκοπισμού στη Θεσσαλία, πάνω σε θέματα πολέμου και σύγχρονου πολιτισμού.

Η υποδοχή και η ξενάγηση έγινε από τον υπεύθυνο λειτουργίας του Μουσείου, Βαγγέλη Ρεμπάπη.

23-01-2023
Βασίλεψε η Δημοτική Σχολή Μπαλέτου

Σε χαρμόσυνο και αισιόδοξο κλίμα έκοψαν την πίτα τους οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες στο Τμήμα Χορού – Ανώτερη Σχολή Χορού και Δημοτική Σχολή Μπαλέτου- παρουσία του Αντιδημάρχου Πολιτισμού και Επιστημών Πάνου Σάπκα, ο οποίος τους ευχήθηκε καλή χρονιά και καλή συνεργασία, έμπνευση και δημιουργία, ταχεία επίλυση των προβλημάτων που τους αφορούν.

Παρευρέθησαν η αναπληρώτρια διευθύντρια Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Μαίρη Αρότσιου, η προϊσταμένη Τμήματος Χορού κ. Βίκυ Μπασιάκου, η διευθύντρια σπουδών κ. Ρίτσα Ζαχαρία, το καλλιτεχνικό, διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό.

Τυχερή στην κοπή της πίτας αναδείχθηκε η καθηγήτρια χορού κ. Νικολέτα Μπατζαλέξη, ενώ, κατόπιν κλήρωσης, όμορφα δώρα έλαβαν η καθηγήτρια χορού κ. Μαρία Γαδετσάκη και η καθηγήτρια ρυθμικής κ. Καμίλα Τομανόβα.

23-01-2023
Η ποιήτρια Δήμητρα Χριστοδούλου στη Λογοτεχνική Γωνία

Την Κυριακή 29 Ιανουαρίου, στις 19:00, στη Λογοτεχνική Γωνία (Γαληνού & Φαρμακίδου) θα παρουσιαστεί η τελευταία ποιητική συλλογή της διακεκριμένης Ελληνίδας ποιήτριας Δήμητρας Χριστοδούλου, “Ευγενής Ναυσιπλοΐα”.

Η πολυβραβευμένη ποιήτρια παρουσιάζεται πρώτη φορά στο λαρισαϊκό κοινό, ενώ έχει έρθει στην πόλη μας, καλεσμένη του Πανθεσσαλικού Φεστιβάλ Ποίησης.

Η Δήμητρα Χριστοδούλου θα παρουσιάσει την τελευταία της συλλογή μόνο σε μία εκδήλωση πανελλαδικά και επέλεξε αυτή, να γίνει στη Λάρισα, καθώς αγαπά την πόλη μας και συνδέεται φιλικά με αρκετούς Λαρισαίους δημιουργούς.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο ποιητής Κώστας Λάνταβος, ως κεντρικός ομιλητής, και ο ποιητής, θεατρολόγος και κριτικός Κωνσταντίνος Μπούρας.

Θα προλογίσoυν οι:
Πάνος Σάπκας, Αντιδήμαρχος Πολιτισμού & Επιστημών Δήμου Λαρισαίων και Θάνος Γώγος ποιητής, εκδότης και διευθυντής του Πανθεσσαλικού Φεστιβάλ Ποίησης.

Η ποιήτρια θα διαβάσει ποιήματά της.

Συνδιοργάνωση: Θράκα, Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών Δήμου Λαρισαίων.

* Η Δήμητρα Χ. Χριστοδούλου είναι Ελληνίδα ποιήτρια. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1953 και σπούδασε Νομικά και Φιλολογία. Εργάστηκε μέχρι τη συνταξιοδότησή της ως καθηγήτρια στη Δημόσια Μέση Εκπαίδευση.
Εμφανίστηκε στα γράμματα το 1974 και έκτοτε έχει εκδώσει δεκαπέντε βιβλία ποίησης, ένα πεζογραφίας και ένα ανθολόγιο μεταφρασμένης αρχαίας ελληνικής λυρικής ποίησης.

Γραμματολογικά έχει τοποθετηθεί στη λεγόμενη «Γενιά του '70».
Το βιβλίο της «Ελάχιστα πριν» (Νεφέλη 2005), ήταν υποψήφιο για το Κρατικό Βραβείο Ποίησης του 2006, το βιβλίο της «Λιμός» (Νεφέλη 2007), απέσπασε το Κρατικό Βραβείο Ποίησης το 2008, το βιβλίο της «Το ελάχιστο Ψωμί της Συνείδησης» (Μελάνι 2014), απέσπασε το Βραβείο Ποίησης 2015 του ηλεκτρονικού λογοτεχνικού περιοδικού Ο Αναγνώστης, το βιβλίο της «Παράκτιος Οικισμός» (Μελάνι 2017), απέσπασε το Βραβείο Ζαν Μορεάς του «Γραφείου Ποιήσεως» και το βιβλίο της «Είκοσι τέσσερις Χτύποι και Σιωπή» (Μελάνι 2019), ήταν υποψήφιο για το Βραβείο Ποίησης 2020 του ηλεκτρονικού λογοτεχνικού περιοδικού Ο Αναγνώστης.

Η ποίησή της, θεωρείται συγκερασμός της υπαρξιακής αγωνίας και της πολιτικής – κοινωνικής παρατήρησης, με συνεχή την αναζήτηση της πυκνότητας και της συντομίας στην έκφραση. Αυτή η αναζήτηση εκφράστηκε με αυστηρότητα στα δύο τελευταία βιβλία της, όπου όλα τα ποιήματα (50+50) είναι γραμμένα σε ακριβώς 24 στίχους.

Ο αριθμός αποκαλύπτει, κατά την ποιήτρια, την ποίηση ως τελετουργία χρόνου και ρυθμού, που δεν μπορεί να ξεπερνά το αποτύπωμα ενός εικοσιτετραώρου, χρονικού συμβόλου του κύκλου «γέννηση – ακμή – θάνατος».

Ποιήματά της έχουν μεταφραστεί σε πολλές ευρωπαϊκές γλώσσες αλλά και στα τουρκικά και στα περσικά.

23-01-2023
«Το μαύρο ψαράκι» από την ομάδα Αστροναύτες στο Κουκλοθέατρο στον Μύλο

Δεν προλαβαίνει να υποδέχεται καλεσμένους ο Δημοτικός Κουκλοθίασος Τιριτόμπα στο Κουκλοθέατρο στον Μύλο.
Μετά το θέατρο μαριονέτας “Ανταμαπανταχού”, έρχεται η ομάδα “Αστροναύτες” το Σάββατο 28 Ιανουαρίου στις 18:00 και την Κυριακή 29 Ιανουαρίου στις 12:00,για να παρουσιάσουν «Το μαύρο ψαράκι».

Το παραμύθι του μεγάλου Ιρανού παιδαγωγού και συγγραφέα Σαμάντ Μπεχραγκί, αφηγείται τις περιπέτειες που περνάει ένα ψάρι «του γλυκού νερού» μέχρι να φτάσει στον ωκεανό.

Ποιους κινδύνους συναντάει; Πώς αντιμετωπίζει τους φόβους του; Πώς βρίσκει τον τρόπο να ακολουθήσει το όνειρό του;

Με φαντασία, χιούμορ, γρήγορες εναλλαγές και πρωτότυπη μουσική αναπαρίσταται ένα αλληγορικό απολαυστικό ταξίδι.

Το μαύρο ψαράκι επεξεργάζεται τις ιδέες της ελευθερίας, του ηρωισμού και της ανεξαρτησίας με στόχο να φωτιστούν οι απαραίτητες αξίες της ζωής χωρίς δογματισμούς ή υπερβολές.

Η παράσταση συνδυάζει πρωτότυπα τον θεατρικό διάλογο με το θέατρο σκιών και τις κούκλες. Η εναλλαγή θεατρικών μέσων έχει αισθητικό αλλά και παιδαγωγικό αποτέλεσμα, καθώς εισάγει τα παιδιά σε ποικίλους τρόπους της αφήγησης και της χρήσης της γλώσσας μέσα από τη θεατρική εμπειρία.

Ηλικίες: +3 έως 103!
Θεατρική διασκευή/Σκηνοθεσία: Ντίνος Ποντικόπουλος
Σκηνική επιμέλεια, κούκλες: Ολυμπία Σιδερίδου
Ηθοποιοί:, Φρόσω Ζαγοραίου και Ντίνος Ποντικόπουλος
Μουσική επιμέλεια: Βασίλης Εφραιμίδης

Παραστάσεις:
Σάββατο 28 Ιανουαρίου στις 18:00 & Κυριακή 29 Ιανουαρίου στις 12:00
Κρατήσεις θέσεων 2410251657 & 6989460969 ή αποστολή μηνύματος στο FB Messenger Δημοτικός Κουκλοθίασος Τιριτόμπα
Είσοδος 5€

23-01-2023
Διεύθυνση Αμαξοστασίου - Κατάθεση προσφορών ανταλλακτικών

Για το κείμενο της πρόσκλησης, πατήστε ΕΔΩ

23-01-2023
Με εντατικούς ρυθμούς τα έργα ανακατασκευής της Νικηταρά

Υπογειοποιείται το δίκτυο και απομακρύνονται στύλοι του ΔΕΔΔΗΕ στη Νικηταρά

 • Στο πλαίσιο των έργων του Δήμου Λαρισαίων για την ανακατασκευής της
 • Κατασκευάζεται νέος αγωγός ομβρίων
 • Κλαδεύονται δένδρα στο τμήμα του δρόμου που είναι κλειστό στην κυκλοφορία

Συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς από τον Δήμο Λαρισαίων οι εργασίες ανακατασκευής της οδού Νικηταρά στα πλαίσια του έργου “Ανακατασκευή οδών Κύπρου, Νικηταρά, Αυξεντίου, 23ης Οκτωβρίου, Βενιζέλου”.


Σήμερα ολοκληρώνονται οι εργασίες καθαίρεσης των πεζοδρομίων στο τμήμα από την οδό Ογλ έως τις οδούς Λ. Κατσώνη-Αγ. Μαρίνης και θα ακολουθήσουν οι πρόδρομες εργασίες για την κατασκευή του ποδηλατόδρομου από την αριστερή πλευρά κατά τη φορά κίνησης των οχημάτων (κατασκευή νέου αγωγού ομβρίων υδάτων, τακτοποίηση υδροροών, νέο δίκτυο οδοφωτισμού κλπ).


Ταυτόχρονα συνεργεία της Διεύθυνσης Πρασίνου πραγματοποιούν εργασίες κλαδέματος των δέντρων στο τμήμα που είναι κλειστό στην κυκλοφορία. Οι εργασίες αυτές θα επαναλαμβάνονται σε κάθε τμήμα του έργου ανάλογα με την πρόοδο των εργασιών.

Παράλληλα με τις εργασίες που εκτελούνται από το Δήμο Λαρισαίων, τις επόμενες ημέρες συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ θα ολοκληρώσουν τις εργασίες υπογειοποίησης των δικτύων και θα προβούν σε αποξήλωση των στύλων του ΔΕΔΔΗΕ στο τμήμα που είναι κλειστό στην κυκλοφορία. Και αυτές οι εργασίες αυτές θα επαναλαμβάνονται σε κάθε τμήμα του έργου ανάλογα με την πρόοδο των εργασιών.

23-01-2023
Εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής με τον συγγραφέα Διονύση Λεϊμονή στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Λάρισας

Η Αντιδημαρχία Πολιτισμού & Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων, η Δημοτική Βιβλιοθήκη Λάρισας και το Πολιτιστικό Κέντρο Εκπαιδευτικών νομού Λάρισας, συνδιοργανώνουν Εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής, με τον συγγραφέα Διονύση Λεϊμονή, την Πέμπτη, 26 Ιανουαρίου 2023, από τις 17:00 – 20:00, στο παιδικό τμήμα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Λάρισας, στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο.

Το εργαστήρι απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς και φίλους του ΠΟΚΕΛ, τους οποίους ενδιαφέρει η Δημιουργική Γραφή και θα ολοκληρωθεί σε μία συνάντηση 3 ωρών.

Δεν υπάρχει κόστος συμμετοχής συμμετοχής, αλλά θα πρέπει κάθε άτομο που θα συμμετάσχει, να αποκτήσει ένα Ημερολόγιο Δημιουργικής Γραφής του Διονύση Λεϊμονή (τιμή: 10 ευρώ), γιατί οι εργασίες θα γίνουν με βάση αυτό το Ημερολόγιο.

Θα δημιουργηθεί μόνο ένα τμήμα, με 20 συμμετέχοντες κι επειδή οι θέσεις είναι συγκεκριμένες, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Δηλώσεις συμμετοχής στην υπεύθυνη, Ελένη Χριστούλα, στο τηλέφωνο 6946594756.

Πώς αξιοποιείται δημιουργικά μία ρήση, ένα λογοτεχνικό κείμενο, ένα βιβλίο;
Τι «ελευθερία» έχει ο καθένας μας να επέμβει σε ένα λογοτεχνικό κείμενο;
Τι σημαίνει δημιουργική γραφή και ποιες είναι οι δεξιότητες για να γίνει πράξη;
Μια «δοκιμή» γραφής από ανθρώπους που θεωρούν τη γραφή καταφύγιο, ώστε να πειραματιστούμε, να γράψουμε με την καρδιά μας, να ανταλλάξουμε ιδέες, να δώσουμε και να πάρουμε έμπνευση, σ’ ένα εργαστήρι ενηλίκων ξεφυλλίζοντας ένα ημερολόγιο, όπου κάθε μέρα του χρόνου ο κάτοχός του με αφόρμηση μία ρήση, ένα βιβλίο Έλληνα ή ξένου συγγραφέα, καλείται να γράψει το δικό του κείμενο, πεζό ή ποιητικό, «συνομιλώντας» ουσιαστικά με την/τον συγγραφέα.
Στο «Ημερολόγιο δημιουργικής γραφής» του Διονύση Λεϊμονή, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις «Γράφημα», ανθολογούνται 338 δημιουργοί (πεζογράφοι, ποιητές, σκηνοθέτες, ζωγράφοι, συνθέτες, δημοσιογράφοι) κάθε κείμενο των οποίων συνοδεύεται από μια άσκηση γραφής.

Βιογραφικό
Ο Διονύσης Λεϊμονής γεννήθηκε στο Αιτωλικό της Αιτωλοακαρνανίας, είναι απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής Ιωαννίνων, ζει στη Νέα Ιωνία Βόλου κι εργάζεται στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Ασχολείται με την αρθρογραφία σε εφημερίδες και περιοδικά, με τη συγγραφή λογοτεχνικών έργων και με την επιμέλεια και κριτική έργων για παιδιά και ενήλικες, την παρουσίαση βιβλίων, τη διοργάνωση φιλολογικών - λογοτεχνικών εκδηλώσεων, τη διοργάνωση σεμιναρίων δημιουργικής γραφής για παιδιά και ενήλικες, αλλά και σε εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (είναι κάτοχος πιστοποιητικού κατάρτισης στη Δημιουργική Γραφή από το Α.Π.Θ. και μεταπτυχιακός φοιτητής στο Τμήμα Δημιουργικής γραφής του Ε.Α.Π.).

Επιμελείται και παρουσιάζει τη λογοτεχνική ραδιοφωνική εκπομπή «Μιλάμε για το βιβλίο» και είναι τακτικό μέλος του Κέντρου Βιβλίου Μαγνησιωτών συγγραφέων (Κε.Βι.Μα.Συ.) και του Ελληνικού τμήματος του παιδικού βιβλίου (ΙΒΒΥ).

23-01-2023
Το Θεσσαλικό Θέατρο τιμά την Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος

Το Θεσσαλικό Θέατρο τιμά την Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος
Ημέρα Σάββατο
Την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου στις 9.00μ.μ. Θέατρο Κώστας Τσιάνος

Το Θεσσαλικό Θέατρο συμμετέχει για πέμπτη συνεχή χρονιά στην Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος, καλώντας τη συγκλονιστική παράσταση Ημέρα Σάββατο που στηρίζεται σε μαρτυρίες Ελλήνων Εβραίων που επέζησαν από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας και την υποστήριξη της Ισραηλιτικής Κοινότητας Λάρισας.
Τιμές εισιτηρίων: γενική είσοδος 14 ευρώ, προπώληση 12 ευρώ, 10 ευρώ (ομαδικό- άνω των 65), 8 ευρώ φοιτητικό και 5 ευρώ Άνεργοι- ΑΜΕΑ
Προπώληση: viva.gr
Διάρκεια: 90 λεπτά
Κρατήσεις θέσεων: 2410 533417 (10:00-13:00 και 18:00-21:00)

Η παράσταση
Η παράσταση Μέρα Σάββατο αφηγείται την ιστορία και τον εκτοπισμό των Ελλήνων Εβραίων μέσα από μαρτυρίες, ποιήματα, αφηγήσεις και τραγούδια: ηπειρώτικα, σεφαραδίτικα, «τραγούδια του στρατοπέδου» — λαϊκές μελωδίες των οποίων οι εξόριστοι άλλαζαν τα λόγια για να μπορέσουν να επικοινωνήσουν και να μεταδώσουν την εμπειρία τους.

Αφετηρία της παράστασης αποτελεί το διήγημα του Δημήτρη Χατζή «Σαμπεθάι Καμπιλής» από τη συλλογή διηγημάτων του «Το τέλος της μικρής μας πόλης». Ο συγγραφέας επιστρέφει στα Γιάννενα των παιδικών του χρόνων, περιγράφοντας την ντόπια εβραϊκή κοινότητα με τη μακραίωνη ιστορία της καθώς και τη ρήξη δύο σημαντικών προσωπικοτήτων της, του συντηρητικού επικεφαλής της κοινότητας Σαμπεθάι Καμπιλή και του ποιητή και κομμουνιστή Γιοσέφ Ελιγιά.

Το δεύτερο μέρος, βασισμένο σε μαρτυρίες επιζώντων, αφηγείται την έφοδο της Wehrmacht και της ελληνικής χωροφυλακής στο Κάστρο, τον εβραϊκό μαχαλά της πόλης, στις 25 Μαρτίου του 1944 — ένα Σάββατο — και ιχνηλατεί τον εκτοπισμό της κοινότητας από τα Γιάννενα προς το Άουσβιτς, εστιάζοντας σ´ ένα πολύ λίγο γνωστό αλλά κομβικό γεγονός: την εξέγερση των Sonderkommandos, το Σάββατο 7 Οκτωβρίου του 1944, στην οποία πρωταγωνίστησαν Έλληνες Εβραίοι.

Η Γαλλίδα σκηνοθέτις Irène Bonnaud υπογράφει τη δραματουργία, τη σκηνοθεσία και τη συγγραφή του δεύτερου μέρους του έργου. Η Φωτεινή Μπάνου αφηγείται την ιστορία, περνώντας από τον λόγο στο τραγούδι και δίνοντας φωνή στα 11 μικρά γλυπτά αγάλματα που δημιούργησε για την παράσταση η γλύπτρια Κλειώ Μακρή.


Η ταυτότητα της παράστασης
Κείμενο A' μέρους: Δημήτρης Χατζής / Γιοσέφ Ελιγιά (δραματουργία: Irène Bonnaud) | κείμενο B' μέρους: Irène Bonnaud (μετάφραση από τα γαλλικά: Φωτεινή Μπάνου) | σκηνοθεσία: Irène Bonnaud | ερμηνεία & τραγούδι: Φωτεινή Μπάνου | σκηνογραφία (κατασκευή γλυπτών): Κλειώ Μακρή | φωτισμοί: Daniel Levy | καλλιτεχνική συνεργασία: Αγγελική Καράμπελα, Δημήτρης Αλεξάκης | τεχνικός υπεύθυνος: Αποστόλης Κουτσιανικούλης | φωτογραφίες: Δημήτρης Αλεξάκης, Zoi Tilinski, Nicolas Lascourrèges, Αποστόλης Κουτσιανικούλης

Παραγωγή: Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων | Συμπαραγωγή: Scène Nationale Châteauvallon - Liberté (Toulon, Γαλλία) και Théâtre National de Nice (Γαλλία). | Οργάνωση παραγωγής γαλλικής περιοδείας: SENS INTERDITS, Festival international de théâtre.

23-01-2023
Συνεχίζει την επιτυχημένη του πορεία ο Επιθεωρητής του Θεσσαλικού Θεάτρου

Συνεχίζει την επιτυχημένη της πορεία η παραγωγή της Κεντρικής Σκηνής του Θεσσαλικού Θεάτρου, με την αριστουργηματική κωμωδία του Νικολάι Γκόγκολ Ο Επιθεωρητής, σε σκηνοθεσία Κυριακής Δ. Σπανού, έχοντας ήδη καταγράψει διαδοχικές sold out παραστάσεις και ενθουσιώδη σχόλια από το κοινό.

Οι παραστάσεις θα συνεχιστούν ολόκληρο τον Ιανουάριο κάθε Πέμπτη στις 7μ.μ., Παρασκευή και Σάββατο στις 9μ.μ και Κυριακή στις 7μ.μ.

Τιμές εισιτηρίων: γενική είσοδος 14 ευρώ, προπώληση 12 ευρώ, 10 ευρώ (ομαδικό- άνω των 65), 8 ευρώ φοιτητικό και 5 ευρώ Άνεργοι- ΑΜΕΑ

Πληροφορίες: τις ημέρες των παραστάσεων στο 2410533417, 10:00-13:00 και 18:00-21:00

Προπώληση: viva.gr

Διάρκεια: 110 λεπτά

Το έργο

Όταν ο Γκόγκολ παρουσίασε το έργο για πρώτη φορά το 1836 στην Αγ. Πετρούπολη, ο Τσάρος Νικόλαος που ήταν ανάμεσα στους θεατές είπε: καλά μας «περιποιήθηκε»  όλους μας και πρώτα πρώτα  εμένα.  Ο Επιθεωρητής είναι μια τέλεια κωμική μηχανή που στηρίζεται στην παρεξήγηση. Είναι ακόμη ένα υπόδειγμα σατιρικής κωμωδίας που θα λέγαμε ότι έχει συγγένειες με τον Αριστοφάνη στην σκιαγράφηση των χαρακτήρων. 

Σε μια Ρώσικη επαρχιακή πόλη, αναμένεται ένας Επιθεωρητής απ΄ την Πρωτεύουσα. Από την ανησυχία τους οι αξιωματούχοι της πόλης, παίρνουν για Επιθεωρητή έναν άφραγκο δημόσιο υπάλληλο που είναι στο πανδοχείο της πόλης και όταν τον επισκέπτονται αρχίζουν να επιδίδονται σε ένα πρωτοφανές πανδαιμόνιο από κολακείες, αλληλοκατηγορίες και αυτοεξευτελισμούς.  Ο ψευδο-επιθεωρητής γίνεται καταλύτης της μικρής κοινωνίας, η οποία αυτοαποκαλύπτεται  ως υποκριτική και διεφθαρμένη. Και ο Κυβερνήτης αποδεικνύεται το έξυπνο πουλί που από τη μύτη πιάνεται. Μια κωμωδία διαχρονική εδώ και 200 χρόνια, μια κωμωδία που το θέμα της και το χιούμορ της μοιάζει σημερινό.

Η παράσταση

Το έργο τοποθετείται σε μια  σύγχρονη προ-ηλεκτρονική εποχή γύρω στη δεκαετία του ’70 που οι δυνάμεις της αυταρχικότητας και οι νέες ηδονιστικές ιδέες έρχονται σε αντιπαράθεση, φωτίζοντας την υποκρισία της εξουσίας αλλά και την ανευθυνότητα του ναρκισσιστικού ηδονισμού. Ο κωμικός κόσμος του Γκόγκολ είναι σκοτεινός, τα πρόσωπα είναι αποξενωμένα, με κρυμμένη βία,  ανικανοποίητες επιθυμίες  και αλληλουπονομεύσεις, αλλά η παράσταση επιμένει στο θρίαμβο της φωτεινής «τρέλας» της ζωής… στον αθέατο υπερρεαλισμό και την εύθυμη απουσία αυτογνωσίας να κυριαρχήσει. Όλοι στο ίδιο καζάνι βράζουμε και το γέλιο είναι το υπέρτατο δώρο που μοιραζόμαστε.

Ταυτότητα της παράστασης

Διασκευή – Σκηνοθεσία: Κυριακή  Δ. Σπανού

Σκηνικά: Απόστολος -Φωκίων Βέττας

Κοστούμια: Μάρθα Φωκά

Μουσική: Κώστας Βόμβολος

Διδασκαλία κίνησης: Αναστασία Μπρουζιώτη

Σχεδιασμός φωτισμών: Ζωή Μολυβδά Φαμέλη

Κατασκευή κοστουμιών: Νικολέτα Καΐση

Βοηθός σκηνοθέτη: Μαρία Παπουτσή

Βοηθός σκηνογράφου: Ανδρονίκη Τσαγκαράκου

Διεύθυνση παραγωγής: Νίκος Γεωργάκης

Φώτα: Μάκης Παπατριανταφύλλου - Γιώργος Γκόλαντας

Ήχος: Νίκος Γεωργάκης

Μηχανικοί σκηνής: Χρήστος Καράκης, Νίκος Ανδριανόπουλος, Στράτος Φράγκου

Κινητή μονάδα: Γιώργος Σδράνης

Φωτογραφίες προώθησης - παράστασης: Αλέξανδρος Ευθυμιόπουλος

Trailer: Life of Film Production Δημήτρης Βάλλας

Αφίσα: Μουτζούρα

Παίζουν οι ηθοποιοί (αλφαβητικά)

Θανάσης Ζέρβας – Μπομπτσίνσκι

Βασίλης Καρμίρης - Αμός

Βασίλης Κουλακιώτης- Χλιεστακώφ

Μαρσέλα Λένα - Λουκία Λούκοβα - Άννα Αντρέγιεβνα

Δημήτρης Όντος - Ντομπτσίνσκι

Σήφης Πολυζωίδης - Κυβερνήτης

Ντίνος Ποντικόπουλος – Οσίπ – Διευθυντής Ταχυδρομείου

Έλλη Χατζεϊπίδου – Αρτεμισία Φιλίπποβνα – Μαρία Αντόνοβνα

Χορηγοί επικοινωνίας:
ΕΡΤ, ASTRA, Formedia TV, ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ, TRT, Εφημερίδα Ελευθερία, Πολιτεία Λαρισαίων, Larissanet, Formedia.gr, Larissanet.gr, Larissapress.gr, OnLarissa.gr, Paidis.com, thessaliatv.gr, ti nea larissa.gr, Δημοτική Ραδιοφωνία Λάρισας, Formedia Radio Musica Radio, Πόλις Radio.

20-01-2023
Συνεδρίαση Οικονομικής Επιτροπής (ΔΙΑ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗΣ) Πέμπτη 26/01/2023, ώρα 13:00

Για το κείμενο της πρόσκλησης, πατήστε ΕΔΩ

20-01-2023
Συνεδρίαση Επιτροπής Ποιότητας Ζωής (ΔΙΑ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗΣ) Τετάρτη 25/01/2023, ώρα 12:30

Για το κείμενο της πρόσκλησης, πατήστε ΕΔΩ

20-01-2023
Διεύθυνση Αμαξοστασίου - Κατάθεση προσφορών ανταλλακτικών

Για το κείμενο της πρόσκλησης, πατήστε ΕΔΩ

20-01-2023
Πρόσκληση για την πλαισίωση της χορωδίας στην παραγωγή «Φιντέλιο»

Το ΔΩΛ θα παρουσιάσει την όπερα του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν, «Φιντέλιο» για τρεις παραστάσεις 4, 6, 9 Μαΐου 2023.

Το ΔΩΛ προσκαλεί έμπειρους χορωδούς να στελεχώσουν τη χορωδία της όπερας.

Οι πρόβες θα πραγματοποιούνται κάθε Πέμπτη 20:00-22:00 στο ΔΩΛ.

Δηλώσεις συμμετοχής για ακρόαση - πληροφορίες στο ΔΩΛ κάθε μέρα 9:00-13:00 στο τηλ: 2410536886.

20-01-2023
“Το τέλειο αφεντικό” στο Χατζηγιάννειο

Η Αντιδημαρχία Πολιτισμού & Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων και η Κινηματογραφική Λέσχη Λάρισας, προβάλλουν τη Δευτέρα 23 και την Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2023 στις 19:00 και στις 21:30, την ισπανική ταινία “Το τέλειο αφεντικό”.

Με πρωταγωνιστή τον Χαβιέ Μπαρδέμ, αυτή είναι η καυστική σάτιρα του Φερνάντο Λεόν ντε Αρανόα που θριάμβευσε στα ισπανικά ταμεία και σάρωσε τα βραβεία Goya της Ισπανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Ο Μπλάνκο είναι ο χαρισματικός ιδιοκτήτης μιας οικογενειακής επιχείρησης που επιδιώκει να κερδίσει έναν διαγωνισμό «Επιχειρηματικής Αριστείας».

Όλα πρέπει να είναι τέλεια! Αλλά η εικόνα της τέλειας εταιρίας καταρρέει καθώς ο Μπλάνκο πρέπει να διαχειριστεί μια σειρά από έκρυθμες καταστάσεις, όπως την εκδικητικότητα ενός απολυμένου υπαλλήλου, την κατάθλιψη του διευθυντή και το ξεμυάλισμα ενός φιλόδοξου ειδικευόμενου.

Προκειμένου να κερδίσει τον διαγωνισμό, το «τέλειο αφεντικό» εισβάλει απροκάλυπτα στις ιδιωτικές ζωές των υπαλλήλων του πυροδοτώντας μια αλυσιδωτή αντίδραση με ολέθριες συνέπειες.

Ο Φερνάντο Λεόν ντε Αρανόα παρουσιάζει μια θαυμάσια κοινωνική σάτιρα, με υποχθόνια και χιουμοριστική ματιά στο εργασιακό περιβάλλον του επιχειρείν.

Η αναίδεια, ο θυμός, η απαξίωση, η ανασφάλεια, ο φόβος, ο σαρκασμός, η πλεκτάνη φορτίζουν τον συναισθηματικό κόσμο των ηρώων. Έτσι, ο δημιουργός φτάνει στο επιθυμητό αποτέλεσμα, που είναι η τραγελαφική διακωμώδηση των καταστάσεων, μα προπαντός η επισήμανση της γνωστής τακτικής: Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα.

Δραματική σάτιρα/ Ισπανία, 2021 / Έγχρ./ Διάρκεια: 120΄/ Σκηνοθεσία: Φερνάντο Λεόν ντε Αρανόα / Πρωταγωνιστούν: Χαβιέρ Μπαρδέμ, Μανόλο Σόλο, Αλμουντένια Αμόρ, Όσκαρ ντι λα Φουέντε, Φερνάντο Αλμπίσου
Γενική είσοδος 4 ευρώ

19-01-2023
Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου (ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΥΣΑ) Πέμπτη 19/01/2023, ώρα 21:00

Για το κείμενο της πρόσκλησης, πατήστε ΕΔΩ

19-01-2023
Συνεδρίαση Οικονομικής Επιτροπής (ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΥΣΑ-ΔΙΑ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗΣ) Πέμπτη 19/01/2023, ώρα 12:00

Για το κείμενο της πρόσκλησης, πατήστε ΕΔΩ

19-01-2023
Συνεχίζονται οι εγγραφές για το τμήμα pilates στη Δημοτική Σχολή Μπαλέτου

Το pilates είναι μέθοδος εκγύμνασης που αποβλέπει στην ενδυνάμωση των μυών, στην αύξηση της ευλυγισίας και του ελέγχου του σώματος και γενικότερα στη βελτίωση της συνολικής υγείας. Οι ασκήσεις αφορούν ολόκληρο το σώμα και εκτελούνται με προσοχή στην αναπνοή, στην ακρίβεια και στην ποιότητα της κίνησης.Το μάθημα απευθύνεται σε όλους! Από τον πιο γυμνασμένο μέχρι τον πιο αρχάριο. Αυτό συμβαίνει διότι η μέθοδος δίνει τη δυνατότητα εξειδικευμένης άσκησης για τον καθένα μέσω των παραλλαγών που προσφέρει.

Είναι όχι μόνο ασφαλής άσκηση, αλλά και ιδιαίτερα αποτελεσματική για ανθρώπους που ταλαιπωρούνται από μυοσκελετικά προβλήματα λόγω κακής στάσης ή ανατομικών ιδιαιτεροτήτων, καθώς θαυμάσια συμπληρωματική άσκηση για όσους ασχολούνται με τον χορό. Επίσης, μπορεί να συμβάλλει στη μείωση του άγχους, στην αύξηση της δυνατότητας αυτοσυγκέντρωσης, προσφέροντας διανοητική ηρεμία και αυξάνοντας το επίπεδο ενέργειας.

Κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή, ώρα 18.00-19.00.

Διδάσκει η Βασιλική Σουλτούκη, καθηγήτρια Χορού στη Σχολή και κάτοχος Διπλώματος “The Pilates Coach” (Matwork Advanced Barre Course).

Πληροφορίες και εγγραφές στη Δημοτική Σχολή Μπαλέτου, ώρες 15:30-21:00 (Μύλος του Παππά, τηλέφωνο 2410256464)

19-01-2023
"Κουκλοποιήματα, στου χορού τα βήματα" από το θέατρο μαριονέτας “ΑΝΤΑΜΑΠΑΝΤΑΧΟΥ”

Με το δεξί μπαίνει ο νέος χρόνος στο Κουκλοθέατρο στον Μύλο, αφού ποδαρικό θα κάνει στον Δημοτικό Κουκλοθίασο Τιριτόμπα, το θέατρο μαριονέτας “ΑΝΤΑΜΑΠΑΝΤΑΧΟΥ” με την παράσταση "Κουκλοποιήματα, στου χορού τα βήματα", το Σάββατο 21 Ιανουαρίου στις 18:00 και την Κυριακή 22 Ιανουαρίου στις 12:00.

Μια ιστορία αρχινά με κόλπα μαγικά.
Με τη φαντασία για οδηγό σ' ένα θέατρο παλιό.
Από ανέμους ρημαγμένο, κι από ανθρώπους ξεχασμένο.
Απ' όλους ; Όχι!

Η καρδιά μιας κοπέλας ξαγρυπνά, τις παλιές του δόξες, ονειρεύεται ξανά.
Μια ιδέα έχει τολμηρή. Να χορέψει, λέει, πάνω στη σκηνή.
Μόνο η επιθυμία όμως δεν αρκεί. Μέσα απ' τα ερείπια, ζωή να γεννηθεί.
Χρειάζεται δουλειά και πείρα αρκετή. Μια είναι η λύση!

Την υπόθεση να πάρει... η Ζιζέλ απ' το Παρίσι.

Η ιστορία μιας χορεύτριας που λαχταρά να χορέψει σε αληθινό θέατρο, αλλά δίχως να έχει τα απαραίτητα, σκηνή, φώτα, μουσική, κοστούμι, ούτε καν χορογραφία.

Διαδραστική παράσταση κουκλοθεάτρου.
Ενεργοί θεατές τα ίδια τα παιδιά, καλούνται να βρουν λύσεις στα προβλήματα της μικρής μας χορεύτριας. και βοηθούν στην εξέλιξη της δράσης.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σύλληψη ιδέας: Ελένη Γιαννακοπούλου, Ελένη Παναγιώτου, Νίκος Τόμπρος
Κείμενο: Nίκος Τόμπρος, Μιράντα Βατικιώτη
Σκηνοθεσία: Νίκος Τόμπρος (θέατρο μαριονέτας ΑΝΤΑΜΑΠΑΝΤΑΧΟΥ)
Αφήγηση-εμψύχωση: Eλένη Γιαννακοπούλου, Ελένη Παναγιώτου
Κατασκευές : Θέατρο μαριονέτας ANTAMAΠANTAXOY
Επιμέλεια κειμένου: Μιράντα Βατικιώτη
Κοστούμια: Όλγα Γερογιαννάκη

Ηλικίες: 4+

Σάββατο 21 Ιανουαρίου στις 18.00 & Κυριακή 22 Ιανουαρίου στις 12.00
Κρατήσεις θέσεων 2410251657 & 6989460969 ή αποστολή μηνύματος στο FB Messenger Δημοτικός Κουκλοθίασος Τιριτόμπα
Είσοδος 5€

19-01-2023
Το Billy Prim Quartet στο ΔΩΛ

Την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2023 στις 20:00 στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας, το Billy Prim Quartet με τους Ούγγρους μουσικούς, καθηγητές και μέντορες του Billy Prim από το πασίγνωστο και δημοφιλές Πανεπιστήμιο της Ουγγαρίας “List Ferenc Academy”, θα παρουσιάσουν τον δεύτερο προσωπικό δίσκο του με τίτλο IVORA.

Το “IVORA” είναι ο δεύτερος προσωπικός δίσκος του Billy Prim, ο οποίος κυκλοφορεί από την Irida music label.

Το “IVORA” μπορεί να θεωρηθεί η συνέχεια του “Thalassa” , όσον αφορά τις αφορμές που οδήγησαν στη δημιουργία του. Εσωτερική αναζήτηση, θαυμασμός και σεβασμός για τα στοιχεία της φύσης, νοσταλγία και φόρος τιμής στα πάτρια και την παράδοση.

Μουσικά όμως, οι συνθέσεις του Billy Prim, ανοίγονται πλέον σε νέους δρόμους καθώς η παρουσία του σαξοφωνίστα – δυναμίτη Daniel Mester και οι φωνητικοί αυτοσχεδιασμοί της εκπληκτικής Veronica Harcsa (μια από τις σημαντικότερες τραγουδίστριες στην Ευρώπη) δίνουν στο άλμπουμ έναν χαρακτήρα περισσότερο αυτοσχεδιαστικό από το προηγούμενο, ενώ σίγουρα η παράδοση “κρύβεται” με πολύ ιδιαίτερο τρόπο δίνοντας έναν global jazz τόνο στο άλμπουμ.

Με την πρώτη ακρόαση βέβαια, μας κερδίζουν τα κομμάτια “Yefyri” και “The Breath of all things” όπου στο ξέσπασμά τους, πραγματικά, η αδρεναλίνη χτυπάει κόκκινο.

Δημιουργημένο μέσα στην περίοδο του εγκλεισμού και συνοδευόμενο από ένα μικρό αλλά εξαιρετικά καλαίσθητο βιβλίο κόμικ που συνδημιούργησε με τον Στέλιο Πλιάτσικα και τον Θάνο Κυρατζή, ο Βασίλης βλέπει στα μάτια του “Ivora” τον ουρανό.

Και σε συνδυασμό με το άλμπουμ “Thalassa”(ο πρώτος του δίσκος), αποτελεί πλέον το δεύτερο μέρος μιας τριλογίας που θα ολοκληρωθεί με το μέρος που θα αφορά τη γη.

Ένα πνευματικό ταξίδι ολοκλήρωσης ενός νέου παιδιού και μουσικού, από τον οποίο τα πρώτα δείγματα γραφής, μας κάνουν να περιμένουμε πάρα πολλά όμορφα πράγματα.

«Όλοι διαθέτουμε μια υπερδύναμη και ένα άθραυστο σημείο που ζει μέσα μας και αυτό είναι κάτι που αισθάνομαι υποχρέωση να εξερευνήσω ως καλλιτέχνης και ως άνθρωπος», λέει ο Mr. Prim.

Τα οκτώ κομμάτια του άλμπουμ είναι η αντανάκλαση και εξερεύνηση του εσωτερικού κόσμου στο σύνολό του.

Billy Prim- Drums
Ο Βασίλης Πριμηκύρης, αλλιώς Billy Prim, είναι ένας μουσικός, συνθέτης, ντράμερ από τη Λάρισα που ξεκίνησε το μουσικό του ταξίδι στην ηλικία των 16 ετών εμπνευσμένος από τον μεγαλύτερό του αδερφό.
Πλέον, είναι ένας δημοφιλής και ενεργός μουσικός της τζαζ στο εξωτερικό και στην Ελλάδα, παίζοντας σε μεγάλα φεστιβάλ με κάποιους από τους σημαντικότερους μουσικούς της χώρας μας και του εξωτερικού.

Attila Blaho – Piano
Ο Attila Blaho είναι ένας Ούγγρος μουσικός, πιανίστας, καθηγητής της τζαζ μουσικής με έδρα, τα τελευταία χρόνια, στο Szeged, Ουγγαρία.
O Attila έχει κυριολεκτικά συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα ονόματα της τζαζ μουσικής στον κόσμο, έχει δώσει συναυλίες με την Harcsa Veronika (μια από τις σημαντικότερες τραγουδίστριες παγκοσμίως) στην Ιαπωνία, Κίνα, Ινδία, Αμερική και σε όλη την Ευρώπη.

Daniel Mester – Saxophone / Clarinet
O Daniel Mester είναι ένας πολυβραβευμένος μουσικός, σαξοφωνίστας αλλά και συνθέτης της τζαζ και όχι μόνο. Αυτή τη στιγμή, με έδρα την Βουδαπέστη, είναι από τους σημαντικότερους μουσικούς της χώρας, συνθέτοντας και παίζοντας με τις μεγαλύτερες Ορχήστρες και μουσικά σχήματα στην Ευρώπη.

Adam Bogothy – Double Bass
Ο Adam Bogothy είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς και ενεργούς κοντραμπασίστες μουσικούς στην Ουγγαρία. Παίζοντας για πολλά χρόνια με την Modern Art Orchestra, συνολικά ως session μουσικός έχει παίξει στα πιο γνωστά μέρη στην Ευρώπη, με πασίγνωστα ονόματα μουσικών της κλασικής και τζαζ μουσικής και έχει ηχογραφήσει περισσότερους από πενήντα δίσκους τα τελευταία πέντε χρόνια.

Τιμή εισιτηρίου: 10 ευρώ
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2410 531960
Προπώληση στο ΔΩΛ και την Connectiva (Βενιζέλου 133)

18-01-2023
Διεύθυνση Αμαξοστασίου - Κατάθεση προσφορών ανταλλακτικών

Για το κείμενο της πρόσκλησης, πατήστε ΕΔΩ

18-01-2023
Innovent Forum 2023 - Matchmaking Event: Προσφέροντας σε Ιδιώτες και Επιχειρήσεις Ευκαιρίες Δικτύωσης και Συνεργασίας

Αναπτύσσετε τα δικά σας καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες και αναζητάτε δυνητικούς συνεργάτες ή επενδυτές που θα υποστηρίξουν την περαιτέρω εξέλιξή σας. Μη χάσετε την ευκαιρία να δηλώσετε δωρεάν συμμετοχή στο Innovent Forum 2023 B2B & B2G Matchmaking Event, που στοχεύει στη δικτύωση, τη συνεργασία και τη χρηματοδότηση ιδιωτών και επιχειρήσεων.

Το Innovent Forum είναι μια διήμερη υβριδική έκθεση αφιερωμένη στην Επιστήμη και την Τεχνολογία που προωθεί και αναδεικνύει καινοτόμα προϊόντα, υπηρεσίες και μετασχηματιστικές λύσεις που αναπτύχθηκαν από εταιρίες, ερευνητικά κέντρα και Πανεπιστήμια της Ελλάδας, με στόχο την αξιοποίηση τους μέσα από τη δικτύωση και τη συνεργασία.

Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί διά ζώσης και online την Παρασκευή 10 και το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2023, στο Πάρκο Καινοτομίας JOIST στη Λάρισα, ενώ το B2B & B2G Matchmaking Event θα συνεχιστεί αποκλειστικά online και την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2023.

Διοργανωτής του Innovent Forum είναι το JOIST με συνδιοργανωτές το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και τον Δήμο Λαρισαίων, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Υποστηρικτές της διοργάνωσης είναι ο ΣΘΕΒ, το ΕΙΤ Digital, το EIT Food, το Elevate Greece, το Industry Disruptors-Game Changers, το L-STONE CAPITAL, το Whitebeam και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης.

Μία από τις σημαντικότερες δράσεις στο πλαίσιο του Innovent Forum, είναι η διεξαγωγή του Β2Β & Β2G Matchmaking Event. Οι επιχειρηματικές και ερευνητικές συναντήσεις στοχεύουν να καλλιεργήσουν επιχειρηματικές, τεχνολογικές και ερευνητικές συνεργασίες, φέρνοντας σε επαφή κοινότητες καινοτομίας από την Ελλάδα και την Ευρώπη, σε τομείς που αφορούν την ψηφιακή υγεία, την τεχνολογία στην αγροδιατροφή, την εκπαιδευτική τεχνολογία, την ενέργεια, τις έξυπνες πόλεις, την τεχνολογία τουρισμού, το gaming και άλλα.

Τις επιχειρηματικές και ερευνητικές συναντήσεις κατά τη διάρκεια του τριήμερου Matchmaking Event θα συντονίσουν το PRAXI Network και ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδος, μέλη του Δικτύου Enterprise Europe Network.

Η συμμετοχή σας στις matchmaking συναντήσεις είναι δωρεάν με απαραίτητη προϋπόθεση την εγγραφή σας στο σύνδεσμοinnovent-2023.b2match.io  έως την Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2023.

Η επιλογή των συναντήσεων γίνεται αποκλειστικά από εσάς με τη δημιουργία του κατάλληλου επιχειρηματικού, τεχνολογικού, ή ερευνητικού προφίλ σας, το οποίο θα αναφέρεται σε προσφορά ή ζήτηση συνεργασίας. Προϋπόθεση για την ενεργοποίηση του προφίλ σας είναι η δημιουργία ενός τουλάχιστον Marketplace item (προϊόν ή υπηρεσία που προσφέρετε ή αναζητάτε).

Τόσο οι διά ζώσης όσο και οι online συναντήσεις πραγματοποιούνται κατόπιν επιβεβαίωσης και από τα δύο ενδιαφερόμενα μέρη σε προκαθορισμένη ώρα, σύμφωνα με τη διαθεσιμότητα των ενδιαφερομένων.

Εκτός από τα matchmaking sessions, το Innovent Forum 2023 παρέχει την ευκαιρία να συμμετάσχετε σε ένα ευρύ φάσμα άλλων δραστηριοτήτων, παράλληλες εκδηλώσεις με κεντρικές ομιλίες από ηγέτες διαφόρων κλάδων, πάνελ συζητήσεων για τις τελευταίες εξελίξεις σε σημαντικούς τομείς, live broadcasting συνεντεύξεων αλλά και workshops.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους εκθέτες, το αναλυτικό πρόγραμμα καθώς και για να εξασφαλίσετε τη συμμετοχή σας στο Innovent Forum, επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα: innoventforum.joistpark.eu.

• Διοργανωτής του Innovent Forum είναι το JOIST με συνδιοργανωτές το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και τον Δήμο Λαρισαίων

 

Αναπτύσσετε τα δικά σας καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες και αναζητάτε δυνητικούς συνεργάτες ή επενδυτές που θα υποστηρίξουν την περαιτέρω εξέλιξή σας. Μη χάσετε την ευκαιρία να δηλώσετε δωρεάν συμμετοχή στο Innovent Forum 2023 B2B & B2G Matchmaking Event, που στοχεύει στη δικτύωση, τη συνεργασία και τη χρηματοδότηση ιδιωτών και επιχειρήσεων.
Το Innovent Forum είναι μια διήμερη υβριδική έκθεση αφιερωμένη στην Επιστήμη και την Τεχνολογία που προωθεί και αναδεικνύει καινοτόμα προϊόντα, υπηρεσίες και μετασχηματιστικές λύσεις που αναπτύχθηκαν από εταιρίες, ερευνητικά κέντρα και Πανεπιστήμια της Ελλάδας, με στόχο την αξιοποίηση τους μέσα από τη δικτύωση και τη συνεργασία.
Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί διά ζώσης και online την Παρασκευή 10 και το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2023, στο Πάρκο Καινοτομίας JOIST στη Λάρισα, ενώ το B2B & B2G Matchmaking Event θα συνεχιστεί αποκλειστικά online και την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2023.
Διοργανωτής του Innovent Forum είναι το JOIST με συνδιοργανωτές το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και τον Δήμο Λαρισαίων, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Υποστηρικτές της διοργάνωσης είναι ο ΣΘΕΒ, το ΕΙΤ Digital, το EIT Food, το Elevate Greece, το Industry Disruptors-Game Changers, το L-STONE CAPITAL, το Whitebeam και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης.
Μία από τις σημαντικότερες δράσεις στο πλαίσιο του Innovent Forum, είναι η διεξαγωγή του Β2Β & Β2G Matchmaking Event. Οι επιχειρηματικές και ερευνητικές συναντήσεις στοχεύουν να καλλιεργήσουν επιχειρηματικές, τεχνολογικές και ερευνητικές συνεργασίες, φέρνοντας σε επαφή κοινότητες καινοτομίας από την Ελλάδα και την Ευρώπη, σε τομείς που αφορούν την ψηφιακή υγεία, την τεχνολογία στην αγροδιατροφή, την εκπαιδευτική τεχνολογία, την ενέργεια, τις έξυπνες πόλεις, την τεχνολογία τουρισμού, το gaming και άλλα.
Τις επιχειρηματικές και ερευνητικές συναντήσεις κατά τη διάρκεια του τριήμερου Matchmaking Event θα συντονίσουν το PRAXI Network και ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδος, μέλη του Δικτύου Enterprise Europe Network.
Η συμμετοχή σας στις matchmaking συναντήσεις είναι δωρεάν με απαραίτητη προϋπόθεση την εγγραφή σας στο σύνδεσμο innovent-2023.b2match.io  έως την Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2023.
Η επιλογή των συναντήσεων γίνεται αποκλειστικά από εσάς με τη δημιουργία του κατάλληλου επιχειρηματικού, τεχνολογικού, ή ερευνητικού προφίλ σας, το οποίο θα αναφέρεται σε προσφορά ή ζήτηση συνεργασίας. Προϋπόθεση για την ενεργοποίηση του προφίλ σας είναι η δημιουργία ενός τουλάχιστον Marketplace item (προϊόν ή υπηρεσία που προσφέρετε ή αναζητάτε).
Τόσο οι διά ζώσης όσο και οι online συναντήσεις πραγματοποιούνται κατόπιν επιβεβαίωσης και από τα δύο ενδιαφερόμενα μέρη σε προκαθορισμένη ώρα, σύμφωνα με τη διαθεσιμότητα των ενδιαφερομένων.
Εκτός από τα matchmaking sessions, το Innovent Forum 2023 παρέχει την ευκαιρία να συμμετάσχετε σε ένα ευρύ φάσμα άλλων δραστηριοτήτων, παράλληλες εκδηλώσεις με κεντρικές ομιλίες από ηγέτες διαφόρων κλάδων, πάνελ συζητήσεων για τις τελευταίες εξελίξεις σε σημαντικούς τομείς, live broadcasting συνεντεύξεων αλλά και workshops.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους εκθέτες, το αναλυτικό πρόγραμμα καθώς και για να εξασφαλίσετε τη συμμετοχή σας στο Innovent Forum, επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα: innoventforum.joistpark.eu.

18-01-2023
Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου (ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΥΣΑ-ΔΙΑ ΠΕΡΙΦΟΡΑΣ) Τετάρτη 18/01/2023, ώρα 11:00 (λήξη ώρα 12:30)

Για το κείμενο της πρόσκλησης, πατήστε ΕΔΩ

18-01-2023
Ασφαλτοστρώσεις δρόμων στην Ανθούπολη από τη ΔΕΥΑΛ
 • Ακολουθούν ασφαλτοστρώσεις στη Φιλιππούπολη, όπου συνεχίζεται η αντικατάσταση του παλιού δικτύου ύδρευσης
 • Σε εξέλιξη τα έργα σε Αγιο Αθανάσιο και ακολουθούν οι συνοικίες Αγ. Θωμά, Πυροβολικών, Λειβαδακίου, Ηπειρώτικων
 • Στο προγραμματισμό του 2023 αντικαταστάσεις δικτύων σε Νεάπολη, και Αβέρωφ

Συνεχίζονται οι εργασίες ασφαλτόστρωσης στους δρόμους της συνοικίας Ανθούπολης, στο πλαίσιο του έργου της ΔΕΥΑΛ για αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης στην συνοικία.


Ως γνωστόν, η ΔΕΥΑΛ υλοποιεί εκτεταμένο πρόγραμμα αντικατάστασης του παλιού δικτύου ύδρευσης, όπου υπήρχε σε συνοικίες της πόλης. Η τρέχουσα εργολαβία, ύψους 6, 5 εκατ ευρώ, αφορούσε την αντικατάσταση δικτύου σε Ανθούπολη, Νέα Σμύρνη, Λαχανόκηπους, Φιλιππούπολη, ενώ με άλλο έργο σε εξέλιξη βρίσκεται η αντικατάσταση του δικτύου στην συνοικία του Αγίου Αθανασίου, με προυπολογισμό 4 εκατ. ευρώ, ενώ έπονται τα έργα αντικατάστασης δικτύων που αφορούν τις συνοικίες του Αγ. Θωμά, των Πυροβολικών, Λειβαδακίου και Ηπειρώτικων.

Σημειώνεται επίσης ότι στο τεχνικό πρόγραμμα της ΔΕΥΑΛ για το 2023 περιλαμβάνονται οι συνοικίες της Νεάπολης και του Αβέρωφ.

Τις επόμενες εβδομάδες ολοκληρώνεται η ασφαλτόστρωση στην Ανθούπολη και ακολουθεί η πλήρης ασφαλτόστρωση δρόμων της Φιλιππούπολης, όπου πραγματοποιήθηκε έργο αντικατάστασης.


Η υλοποίηση αυτού του σχεδιασμού ξεκίνησε στην προηγούμενη θητεία της δημοτικής αρχής και του Δ.Σ της ΔΕΥΑΛ και συνεχίζει ώσπου να ολοκληρωθεί η αντικατάσταση των πεπαλαιωμένων δικτύων της πόλης. Το πόσο σημαντικό είναι το συγκεκριμένο έργο είναι εύκολο να το κατανοήσει κανείς. Ενδεικτικά θα μπορούσε να αναφερθεί την μείωση των βλαβών και αντιστοίχως των διαρροών στο δίκτυο.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως στα παραπάνω έργα περιλαμβάνονται και ολικές αποκαταστάσεις οδοστρωμάτων, γεγονός που βελτίωσε σε μεγάλο βαθμό την κατάσταση του οδικού δικτύου, στις συνοικίες και όχι μόνο.

18-01-2023
«Art Talk» με τη Μαρία Λαγού και τον π. Παύλο Καστανάρα στη Λογοτεχνική Γωνία

Στη Λογοτεχνική Γωνία (Γαληνού και Φαρμακίδου) τον νέο χώρο πολιτισμού με επίκεντρο τη λογοτεχνία στη Λάρισα, διοργανώνεται, από την Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων και την ΑΜΚΕ «Θράκα», το «Art Talk».

Δίνουμε ραντεβού την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου και ώρα 21.00.

Ο Θάνος Γώγος, εκδότης της «Θράκας» και διευθυντής του Πανθεσσαλικού Φεστιβάλ Ποίησης και η Αντιγόνη Καψάλη εικαστικός, ιστορικός τέχνης και ανεξάρτητη επιμελήτρια εικαστικών εκθέσεων, συστήνουν στο φιλότεχνο κοινό της πόλης την εικαστικό Μαρία Λαγού , παρέα με τον ποιητή Παύλο Καστανάρα.

Ένα καλλιτεχνικό σταυροδρόμι υπό μορφή συζήτησης, με σύγχρονη εικαστική τέχνη και απαγγελίες, συνεχίζεται με διάδραση μεταξύ των καλλιτεχνών και το κοινό που παρακολουθεί, δημιουργώντας ένα εύφορο έδαφος και δίνοντας στους παρευρισκόμενους την ευκαιρία να συζητήσουν τους καλλιτεχνικούς προβληματισμούς τους με τους δημιουργούς.

Η Μαρία Λαγού γεννήθηκε στη Λάρισα το 1978. Ζει και εργάζεται στη Λάρισα. Σπούδασε στην Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας ζωγραφική στο εργαστήριο του Χάρη Κοντοσφύρη - δίπλα του ανέπτυξε τις εγκαταστάσεις με νέα μέσα, χαρακτική με την Δήμητρα Σιατερλή και αρχαίες – παραδοσιακές τεχνικές ζωγραφικής στο εργαστήριο του Δημοσθένη Αβραμίδη, καθώς και στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής Γραφικές Τέχνες.

Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου με θέμα «Εφαρμοσμένη Κλινική Κοινωνιολογία & Τέχνη».

Από το 2021 έως σήμερα διδάσκει ζωγραφική στα εργαστήρια Εφαρμοσμένων τεχνών της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας.
Το 2020 -21 δίδαξε στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας τα μαθήματα, δημιουργικά μέσα και οπτικοακουστικές πρακτικές και τις εικαστικές πρακτικές στο τμήμα Πολιτισμού Δημιουργικών μέσων και Βιομηχανιών. Το 2018-20 δίδαξε στην σχολή Καλών Τεχνών της Φλώρινας τις τεχνικές ζωγραφικής φρέσκο, εγκαυστική και αυγοτέμπερα στο εργαστήριο της αγιογραφίας.
Από το 2006 διδάσκει στην Επαγγελματική Εκπαίδευση στον τομέα Εφαρμοσμένων Τεχνών. Από το 2010 και μετά, είναι Συντονίστρια σε Πολιτιστικά Προγράμματα στην Εκπαίδευση και από το 2018 υλοποιεί Ευρωπαϊκά προγράμματα.
Διετέλεσε αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Σύγχρονης Δημοτικής Πινακοθήκης Γόννων.
Τα τελευταία χρόνια υλοποιεί σεμινάρια και εργαστήρια σε συνεργασία με φεστιβάλ, δήμους, ιδιωτικούς φορείς κ.α.
Συμμετείχε σε τρεις μπιενάλε στην Ελλάδα και το εξωτερικό και σε πολλές ομαδικές εκθέσεις. Έχει κάνει δύο ατομικές εκθέσεις. Έργα της βρίσκονται σε μουσεία και ιδιωτικές συλλογές. Δουλειά της έχει δημοσιευτεί σε βιβλία από τις εκδόσεις «Μωβ Σκίουρος», «Βάρφης» και στο ντοκιμαντέρ «Το φως πυκνώνει».

Ο π. Παύλος Καστανάρας γεννήθηκε στη πόλη της Λάρισας το 1975. Σε νεαρή ηλικία έμαθε την τέχνη του επιπλοποιού και έκανε μουσικές σπουδές στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας στην κλασική κιθάρα, αρμονία. Είναι κάτοχος Πτυχίου Βυζαντινής Μουσικής με βαθμό Άριστα.
Κατόπιν σπούδασε Θεολογία στην Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Θεσσαλονίκης και Δημιουργική Γραφή στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.
Ασχολείται με τη φιλοσοφία, την ψυχολογία και τη λογοτεχνία. Από το 2000 είναι κληρικός της Ιεράς Μητρόπολης Λαρίσης και Τυρνάβου.
Έχει διατελέσει πρόεδρος του Συλλόγου «Φίλων της Δημοτικής Πινακοθήκης του Δήμου Τεμπών» και βοήθησε στη δημιουργία καλλιτεχνικών φεστιβάλ με τη συμμετοχή σημαντικών καλλιτεχνών και καθηγητών από τις Ανώτατες Σχολές Καλών Τεχνών της Ελλάδος.
Λαμβάνει μέρος σε τοπικά και διεθνή συνέδρια για τη δημιουργική γραφή με εισηγήσεις.
Εμφανίστηκε σε ντοκιμαντέρ πολιτισμού για τις Τέχνες & τα Γράμματα «Δίγαμμα» στην ΕΡΤ και στην τηλεοπτική εκπομπή «Χαρά Θεού» με θεολογικά θέματα.
Συμμετείχε με συγγραφική & καλλιτεχνική έρευνα στο ντοκιμαντέρ «Το φως πυκνώνει» της σκηνοθέτριας Λυδία Κώνστα μαζί με εννιά καλλιτέχνες από την Ελλάδα. To ντοκιμαντέρ παρουσιάστηκε σε Ελλάδα και εξωτερικό (Ευρώπη, Αμερική) σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας.
Συνεργάστηκε με τους ραδιοφωνικούς σταθμούς της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και της Ιεράς Μητρόπολης Λαρίσης και Τυρνάβου.
Το 2015 πρωτοεμφανίζεται με ποιήματα στη συλλογική έκδοση του Μεταπτυχιακού Δημιουργικής Γραφής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, «Τριάντα μέρες σινιάκι…», εκδόσεις Βάρφης.
Το 2016 εκδίδεται η πρώτη ατομική ποιητική συλλογή «Μικρό άγημα», Δίγλωσση έκδοση (Ελληνικά & Γερμανικά), από τις εκδόσεις Μωβ Σκίουρος, με την υποστήριξη του Ελληνογερμανικού Ταμείου Φιλίας.
Το 2020 εκδίδεται η δεύτερη ποιητική συλλογή, «Σκόρπια στάχυα», από τις εκδόσεις Μωβ Σκίουρος.
Τέλος, το 2022 εμφανίζεται με ποιήματα στο Ανθολόγιο ποίησης του περιοδικού Καρυοθραύστης από τις εκδόσεις Ρώμη.

17-01-2023
Συνεχίζει την επιτυχημένη του πορεία ο Επιθεωρητής του Θεσσαλικού Θεάτρου

Συνεχίζει την επιτυχημένη της πορεία η παραγωγή της Κεντρικής Σκηνής του Θεσσαλικού Θεάτρου, με την αριστουργηματική κωμωδία του Νικολάι Γκόγκολ Ο Επιθεωρητής, σε σκηνοθεσία Κυριακής Δ. Σπανού, έχοντας ήδη καταγράψει διαδοχικές sold out παραστάσεις και ενθουσιώδη σχόλια από το κοινό.

Οι παραστάσεις θα συνεχιστούν ολόκληρο τον Ιανουάριο κάθε Πέμπτη στις 7μ.μ., Παρασκευή και Σάββατο στις 9μ.μ και Κυριακή στις 7μ.μ.

Τιμές εισιτηρίων: γενική είσοδος 14 ευρώ, προπώληση 12 ευρώ, 10 ευρώ (ομαδικό- άνω των 65), 8 ευρώ φοιτητικό και 5 ευρώ Άνεργοι- ΑΜΕΑ

Πληροφορίες: τις ημέρες των παραστάσεων στο 2410533417, 10:00-13:00 και 18:00-21:00

Προπώληση: viva.gr

Διάρκεια: 110 λεπτά

Το έργο

Όταν ο Γκόγκολ παρουσίασε το έργο για πρώτη φορά το 1836 στην Αγ. Πετρούπολη, ο Τσάρος Νικόλαος που ήταν ανάμεσα στους θεατές είπε: καλά μας «περιποιήθηκε»  όλους μας και πρώτα πρώτα  εμένα.  Ο Επιθεωρητής είναι μια τέλεια κωμική μηχανή που στηρίζεται στην παρεξήγηση. Είναι ακόμη ένα υπόδειγμα σατιρικής κωμωδίας που θα λέγαμε ότι έχει συγγένειες με τον Αριστοφάνη στην σκιαγράφηση των χαρακτήρων. 

Σε μια Ρώσικη επαρχιακή πόλη, αναμένεται ένας Επιθεωρητής απ΄ την Πρωτεύουσα. Από την ανησυχία τους οι αξιωματούχοι της πόλης, παίρνουν για Επιθεωρητή έναν άφραγκο δημόσιο υπάλληλο που είναι στο πανδοχείο της πόλης και όταν τον επισκέπτονται αρχίζουν να επιδίδονται σε ένα πρωτοφανές πανδαιμόνιο από κολακείες, αλληλοκατηγορίες και αυτοεξευτελισμούς.  Ο ψευδο-επιθεωρητής γίνεται καταλύτης της μικρής κοινωνίας, η οποία αυτοαποκαλύπτεται  ως υποκριτική και διεφθαρμένη. Και ο Κυβερνήτης αποδεικνύεται το έξυπνο πουλί που από τη μύτη πιάνεται. Μια κωμωδία διαχρονική εδώ και 200 χρόνια, μια κωμωδία που το θέμα της και το χιούμορ της μοιάζει σημερινό.

Η παράσταση

Το έργο τοποθετείται σε μια  σύγχρονη προ-ηλεκτρονική εποχή γύρω στη δεκαετία του ’70 που οι δυνάμεις της αυταρχικότητας και οι νέες ηδονιστικές ιδέες έρχονται σε αντιπαράθεση, φωτίζοντας την υποκρισία της εξουσίας αλλά και την ανευθυνότητα του ναρκισσιστικού ηδονισμού. Ο κωμικός κόσμος του Γκόγκολ είναι σκοτεινός, τα πρόσωπα είναι αποξενωμένα, με κρυμμένη βία,  ανικανοποίητες επιθυμίες  και αλληλουπονομεύσεις, αλλά η παράσταση επιμένει στο θρίαμβο της φωτεινής «τρέλας» της ζωής… στον αθέατο υπερρεαλισμό και την εύθυμη απουσία αυτογνωσίας να κυριαρχήσει. Όλοι στο ίδιο καζάνι βράζουμε και το γέλιο είναι το υπέρτατο δώρο που μοιραζόμαστε.

Ταυτότητα της παράστασης

Διασκευή – Σκηνοθεσία: Κυριακή  Δ. Σπανού

Σκηνικά: Απόστολος -Φωκίων Βέττας

Κοστούμια: Μάρθα Φωκά

Μουσική: Κώστας Βόμβολος

Διδασκαλία κίνησης: Αναστασία Μπρουζιώτη

Σχεδιασμός φωτισμών: Ζωή Μολυβδά Φαμέλη

Κατασκευή κοστουμιών: Νικολέτα Καΐση

Βοηθός σκηνοθέτη: Μαρία Παπουτσή

Βοηθός σκηνογράφου: Ανδρονίκη Τσαγκαράκου

Διεύθυνση παραγωγής: Νίκος Γεωργάκης

Φώτα: Μάκης Παπατριανταφύλλου - Γιώργος Γκόλαντας

Ήχος: Νίκος Γεωργάκης

Μηχανικοί σκηνής: Χρήστος Καράκης, Νίκος Ανδριανόπουλος, Στράτος Φράγκου

Κινητή μονάδα: Γιώργος Σδράνης

Φωτογραφίες προώθησης - παράστασης: Αλέξανδρος Ευθυμιόπουλος

Trailer: Life of Film Production Δημήτρης Βάλλας

Αφίσα: Μουτζούρα

Παίζουν οι ηθοποιοί (αλφαβητικά)

Θανάσης Ζέρβας – Μπομπτσίνσκι

Βασίλης Καρμίρης - Αμός

Βασίλης Κουλακιώτης- Χλιεστακώφ

Μαρσέλα Λένα - Λουκία Λούκοβα - Άννα Αντρέγιεβνα

Δημήτρης Όντος - Ντομπτσίνσκι

Σήφης Πολυζωίδης - Κυβερνήτης

Ντίνος Ποντικόπουλος – Οσίπ – Διευθυντής Ταχυδρομείου

Έλλη Χατζεϊπίδου – Αρτεμισία Φιλίπποβνα – Μαρία Αντόνοβνα

Χορηγοί επικοινωνίας:
ΕΡΤ, ASTRA, Formedia TV, ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ, TRT, Εφημερίδα Ελευθερία, Πολιτεία Λαρισαίων, Larissanet, Formedia.gr, Larissanet.gr, Larissapress.gr, OnLarissa.gr, Paidis.com, thessaliatv.gr, ti nea larissa.gr, Δημοτική Ραδιοφωνία Λάρισας, Formedia Radio Musica Radio, Πόλις Radio.

17-01-2023
Διεύθυνση Αμαξοστασίου - Κατάθεση προσφορών ανταλλακτικών

Για το κείμενο της πρόσκλησης, πατήστε ΕΔΩ

oikogiorti banner

kinitikotita banner

novoville banner button 2

politikiprostasia

zoa yiothesia

radio

NEOLAIA

191114 kentro koin

PtPlogo 1

logo learn city 1 

kataskinwsi

kdap kdapmea

saata banner dimos

deh dhmos new

larissa culture banner

mathitikos tourismos

ekdromes larissa

ekdromes larissa en

food corridors banner

LARISSAMAZI 300X100

EmB Noiaz no logo mikro

  eody logo n

koinothta g

ypethe

radio bee 2

ESD PDS

register for 112 gr

koynoypia

Δήμος Λαρισαίων

Σχεδιάζουμε

μία σύγχρονη πόλη, που κάθε πολίτης θα χαίρεται να ζει σε αυτή

Αναπτύσσουμε

κοινωνικές υποδομές και υπηρεσίες για τους πολίτες και τους επισκέπτες

Δίνουμε έμφαση

στην παιδεία, τον πολιτισμό και στην ενίσχυση των θεσμών

Υλοποιούμε

έργα υποδομών που θα συμβάλουν στην ανάπτυξη της πόλης

Επικοινωνία

ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ
Ίωνος Δραγούμη 1
Τ.Κ. 41222

Τηλ. Κέντρο: 2413 500 200
Fax: 2410 250 372
E-mail: protokolo@larissa.gov.gr

Σχετικά

diavgeia m1

kairos 1

© 2016 Δήμος Λαρισαίων | Όροι Χρήσης | Προσωπικά Δεδομένα | Πολιτική Cookies | Ανάπτυξη ITBIZ.gr